Radijski streaming servisi

U ovome članku saznajte više o streamingu glazbe na internetu putem izravnog streaming servisa ili putem mobilnih aplikacija.

Svijet na dlanu zahvaljujući pametnim telefonima

Tehnološki napredak donio je to da se u malome džepnom uređaju nalaze sve moguće korisne i beskorisne sitnice koje u tom trenutku zamislimo. Tako, dok čekamo u redu u trgovini, možemo odigrati igricu na svom pametnom telefonu i lokalno, a i online. U vrijeme blagdana, kada poraste broj kupaca, čekajući u redovima siti se možemo naigrati spin palace kasino igara ili odgovoriti na sve neodgovorene mailove. Ili, primjerice, razinu stresa u prometnim gužvama definitivno možemo smanjiti zabavnim radijskim sadržajima.

Možda o tome niste razmišljali, ali velika je vjerojatnost da vaš smartphone u sebi već ima integriran FM i digitalni radio, samo ga treba znati pronaći. Osim toga, radio je moguće slušati i putem aplikacija na mobitelima.

Radijski streaming

Svaka imalo modernija radijska postaja osim emitiranja na radijskim frekvencijama ima i svoj streaming, pa je tako svaku radijsku postaju moguće slušati od bilo kud u svijetu, uz preduvjet internetskog pristupa. Na internetu se trenutno streama nekoliko desetaka tisuća radijskih programa.

Aplikacije za slušanje radija

Neke aplikacije za pametne telefone upravo su fokusirane na emitiranje i plasiranje radijskog sadržaja. Neke su specijalizirane za postaje koje puštaju različite stilove glazbe u kojima će se svatko pronaći – bilo u novim ili starim hitovima, plesnoj glazbi ili baladama, domaćoj ili stranoj, s engleskog ili još nekog egzotičnijeg govornog područja. Prednosti slušanja radija na pametnom telefonu putem aplikacija su mogućnost slušanja bez slušalica, određivanje automatskog vremena uključivanja i isključivanja aplikacije, navijanje budilice tako da vas ujutro umjesto iritantnog alarma probudi omiljena melodija…

Ove aplikacije uz osnovne značajke imaju i dodatne, primjerice snimanje programa, nasumični odabir, prikaz trenutno najslušanijih postaja i slično. Neke od aplikacija koje je moguće pronaći su: domaća Slušaj radio, a od stranih Online Radio, Screamer Radio ili možda TuneIn Radio.