Radijske emisije po žanru

Komercijalne i državne radijske postaje

Dok se u Europi razvoj radija vezao uz državu, u SAD-u je taj rast bio komercijalan. Odmah pored filma, tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, radio je bio najutjecajniji medij. Tijekom drugog svjetskog rata služio je za promicanje političkih ideja. U to se vrijeme, najviše u Sjedinjenim Državama, razvijaju žanrovi radijskih emisija – sitcomi (situacijske komedije), sapunice, radijska drama, kvizovi, sportski prijenosi i naravno informativni program. U kasnijim desetljećima razvijaju se i vjerske i političke emisije. Dakle, svi oblici danas tipični za televizijski program i formate. Sredinom četrdesetih godina emisije se počinju unaprijed snimati i montirati, pa tek onda emitirati, dok je do tada svaki radijski prijenos bio uživo.

Rastom popularnosti televizije, osobito početkom šezdesetih, radio pada u drugi plan. U to vrijeme naširoko se počinju koristiti i tranzistori izumljeni krajem četrdesetih. Kao radijski tipični formati tada se razvijaju servisne informacije. Takve informacije se i danas vezuju upravo uz radio: prometne informacije, kontakt emisije, sportski prijenosi, glazbene top liste i vijesti i informacije o trenutnim lokalnim i regionalnim aktualnostima.

Glazba na radiju

Od samih početaka emitiranja radijskog programa, najveći postotak se odnosio na emitiranje glazbe. Danas se na nacionalnim hrvatskim radijskim postajama emitira u prosjeku oko 70% glazbenog i 30% govornog programa. Današnje komercijalne lokalne postaje, kojih ima najviše, usredotočene su na glazbu i kontaktne emisije.

Moderni slušatelj danas tako ima mogućnost uživati u brojnim tipovima i podtipovima radija. Tako dok radi pauzu od Igara Kasino lucky nugget, ali i za vrijeme igranja (jer radijske aplikacije mogu raditi istovremeno s drugima ne ometajući ih), može birati između najboljih radijskih programa i glazbenih žanrova na koje se fokusiraju. Internetski streaming i aplikacije pružaju mogućnost slušanja gotovo svih radijskih postaja na svijetu, Izdvajamo neke koje uvijek nude svjež glazbeni sadržaj – francuski FIP, kanadski TRP, američki ESPN Radio, njemački Berlin Community Radio, australski Fine Music FM i – dakako – britanski BBC2.