Hrvatske radijske postaje

U Hrvatskoj djeluje čak 155 radio postaja koje imaju dodijeljenu koncesiju za određeno područje. Uglavnom je riječ o privatnim postajama.

Hrvatski radio

Hrvatski radio je najstarija radio postaja na području jugoistočne Europe. Emitiranje programa započelo je davne 1926. godine te od onda svakodnevno uveseljava veliki broj zaljubljenika. Na samom početku emitirao se samo jedan program, dok ih danas ima 16. Osim toga, važno je napomenuti da se Hrvatski radio može slušati i izvan granica Lijepe Naše. Vlasnik Hrvatskog radija je Hrvatska radiotelevizija. Za potrebe emitiranja programa utemeljen radijski orkestar. Točnije, bilo je to 1929. godine, samo 6 godina nakon osnivanja najstarijeg radijskog orkestra na europskom tlu. Orkestar djeluje i dan-danas, a poznatiji je pod nazivom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Zbog izvrsnog uspjeha na međunarodnoj razini arhivski zapisi televizijskog i radio programa priznati su kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nacionalni programi Hrvatskoga radija

Tri su nacionalna programa Hrvatskog radija:

1. Prvi program: svakodnevno objavljuje sadržaj koji je od iznimnog značaja za državu i njene građane. Osim toga, redovno se prate događaji u kulturi i društvu iz Hrvatske, ali i inozemstva. Uglavnom je riječ o znanstvenim, kulturnim, obrazovnim, religijskim, dječjim i ostalim informativnim programima.

2. Drugi program: riječ je o nešto drugačije osmišljenom programu: zastupljenije su emisije uživo, zabavne emisije i kontakt emisije u kojima sudjeluju i slušatelji. Kada govorimo o glazbi, uglavnom se puštaju moderni strani i domaći pop i rock hitovi.

3. Treći program: treći program nešto dublje ulazi u tematiku koja nas svakodnevno okružuje. Radi se o govorno- glazbenim programima koji donose nešto zahtjevnije sadržaje iz svijeta kulture, znanosti i društva. Na Trećem programu možete uživati u širokoj paleti moderne i ozbiljne glazbe kao što su razni koncerti, simfonije i opere. Osim toga, isti nudi svojim slušateljima mogućnost da izravno prate razna svjetska događanja, koncerte i slično.

Danas još uvijek uspješno djeluju sva tri programa Hrvatskog radija.